aikido

Duhovnost

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 19:14

"Završni slog do u reči aikido povezuje praktikovanje aikido-a sa filozofskim konceptom tao, što znači put. Do upućuje na duhovnu crtu, nasuprot završetku  jutsu u reči aikijujitsu, što znači umetnost ratovanja. Mnogi ovu razliku smatraju važnom kao što je odnos između iaitsju i iaidođžiuđžicu i đžudoa. Drugi vide ovu razliku kao istorijsku nepravilnost i u neku ruku nepravilnu podelu. Uešiba je smatrao da iako je veoma važno biti uspešan u telesnim tehnikama, to nije konačni cilj treninga. On je mislio da su principi naučeni na treningu fizičkih tehnika univerzalni i da se mogu primeniti u svim životnim situacijama. Ki (kineski: či) se obično prevodi kao dah snage, sila, energija i ponekad čak i kao duša. Kada aikidoka za nekoga kaže (obično za učitelje sa visokim zvanjem) da vežba sa mnogo ki obično žele da kažu da je osoba o kojoj se priča razvila visok nivo harmonije u izvođenju tehnike. Tajming, osećaj za prostor i usredsređenost misli i tela su naročito važni."


Duh aikido-a

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 19:04

"Da biste vodili neprijatelja bitno je da uskladite duh i telo; da uskladite ruke, noge i kukove. Jedna strana se harmonizuje sa drugom. Kada neprijatelj vuče, sjedinjujete se sa njime i možete da povučete duh koji vuče pre nego što je on to počeo i da ostvaruje. Izvorni Aikido nije samo poraziti neprijatelja, već je važno da za vas neprijatelji ne postoje. Treba svakoga dana da se vežba da bi se došlo do harmonizacije, da stvari ispoljene na Zemlji postanu isto što i Duh."


Borilačka veština

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 18:33
"Borilačka veština je umetnost u kojoj čovek daje sve od sebe, sjedinjuje se sa Nebom i napreduje. Ovo kretanje je postavka sveopšteg kretanja. Ono donosi zdravlje i normalnost. Ako se posvetite ovom kretanju pročistićete sami sebe. Fizičko i mentalno zdravlje su kreacije Univerzuma. Kada ste fizički i mentalno zdarvi dolazite do vitalne i izvorne energije."

"Poluga jedan prst"

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 18:27

Da li jednim prstom možemo pomeriti partnera?

"Snaga čoveka je u veštini opisivanja kruga u celom telu i samo u toj sferi se dostiže snaga. Ponositi ljudi imaju silu, ali je njihova snaga van kruga i, nažalost, nije prava snaga već slabost. Ako se sretnete sa čovekom čija je snaga van kruga moćićete da ga pomerite bilo kojim prstom-prstom u kojem je jednostavno celo telo prirodno opušteno."


Suština kruga

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 18:17
"Opisivanje kruga je suština Aikido-a. Duh kruga je kretanje veštine u celom telu kada se oseća mirnoća. Razvijaje kruga iz centra Nebesa daje životnu energiju. Tada se energija i život spajaju u bezgraničnom i nemerljivom Univerzumu. Krug  životnom energijom povezuje sve kreacije u Univerzumu."

Realizacija

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 18:12

"U aikido-u napad nije u apsolutu. U toku napada već i samo verovanje u vlastitu pobedu savladava vaš duh. Protivnik se mora poštovati i pratiti. Ako to ne uradite napad vam neće biti smiren, već agresivan i nekontrolisan što će protivnik iskoristiti i savladati vas. Sa takvim stavom čudesno delovanje energije, duha i tela je za vas samo priča. U aikido-u najveću vrednost ima neopiranje koje je suština Prave pobede, Brze pobede i Pobede nad samim sobom."


Jedinstvo Aikido-a

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 17:53
"U aikido-u nema neprijatelja. Pogrešno je mišljenje da treba pobediti neprijatelja ili protivnika, jer u izvornom budo-u nema ni neprijatelja ni protivnika. Izvorni budo je postati jedno sa Univerzumom. Aikido nije vežbati sebe u pobeđivanju partnera. Aikido je biti iznad ovakvih želja, spojiti se sa Univerzumom u njegovom centru i raditi za mir svih bića u svetu."

Shvatanje aiikido-a

Generalna — Autor jasminaepo6407 @ 17:44
"Aikido prosvetljava principom harmonije Univerzuma i usavršava tehniku, koplje i mač. Ipak, Aikido nije pobediti čoveka. Aikido nije pobediti čoveka u svađi ili borbi, već u vlastitoj misiji, koju smo dobili od misije Univerzuma, prevazići samoga sebe i želju za pobedom. Mi možemo da napredujemo zajedno sa sudbinom Univerzuma. Dobrota i Ispravnost Univerzuma treba da se dobro shvate. Iznad svega, ako shvatite Aikido shvatićete i svrhu Univerzuma, upoznaćete i sami sebe-jednom rečju dobićete Razumevavnje."

Powered by blog.co.yu